Aktivnosti

Aktivnosti

Razgibanost terena, neokrnjena narava ter preplet urejenih poti, katerim domačini posvečajo veliko časa, so dejavniki, ki na Šentviško planoto privabljajo vedno večje število ljudi, ki imajo željo po aktivnem preživljanju vsakdana, bodisi s kolesarjenjem, tekom, kot tudi družinskimi sprehodi in radostmi na snegu. Organiziranih je kar nekaj športno naravnanih dogodkov, ki domačine in obiskovalce spodbujajo k čim kvalitetnejšem preživljanju prostega časa, saj so primerni za različne starostne skupine in različnih težavnosti.

Kolesarjenje

Kolesarjenje

Šentviška planota je primerna tako za zahtevnejše kot tudi manj zahtevne in telesno slabše pripravljene kolesarje. Zahtevnejši kolesarji lahko pričnejo vzpon na Planoto na Slapu ob Idrijci, in sicer po glavni asfaltirani poti. Ta je dolga 5 km in se v križišču, imenovanem Na Markaduc, razcepi na levo proti vasema Pečine in Ponikve ter na desno proti Prapetnemu Brdu in Šentviški Gori. Kolesarji se lahko na Planoto povzpnejo tudi po poti iz Idrije pri Bači ter iz smeri Baške grape, in sicer iz vasi Klavže prek Logaršč na Ponikve ali pa iz vasi Grahovo ob Bači prek Bukovskega in Gorskega Vrha na Šentviško Goro. Za manj zahtevne kolesarje je na Šentviški planoti urejenih veliko asfaltiranih, makadamskih in gozdnih poti, ki zahtevajo manj vzponov in spustov, kolesarji pa na njih lahko uživajo v prijetni neokrnjeni naravi.

Pohodništvo in tek

Pohodništvo in tek

Planota postaja vse bolj priljubljena tudi s strani tekačev ter pohodnikov, pa tudi tistih, ki imajo željo nedeljsko popoldne preživeti na sprehodu z najdražjimi. Odličen zrak, prijetni razgledi in nešteto poti – tako makadamskih, travnatih, kot tudi asfaltiranih, omogočajo prijetno rekreacijo in razlog za nepozabno druženje in sprostitev. Najbolj obiskana je zagotovo najvišja točka Šentviške planote Črvov vrh (974 n. v.), katera ponuja nešteto lepih razgledov in enostaven dostop.

Smučanje in tek na smučeh

Smučanje in tek na smučeh

Kdor ni v dovolj dobri kondiciji, da bi po vsakem spustu svoje smuči na ramenih nesel nazaj na vrh hriba, se lahko odpravi na Ponikve, kjer je desno ob poti proti Gorskemu Vrhu urejeno smučišče z vlečnico, ki ga ob nižjih temperaturah umetno zasnežujejo. Smučišče je idealno za učenje smučarskih veščin najmlajših, zato je iz leta v leto bolj obiskano. Ob večjih količinah snega je poleg smučišča urejena tudi krajša tekaška proga.

Zemljevid
Šentviška planota