image-main-slider
IMG_7704-web

Šentviška planota je skriti predalpski biser, kjer vas bodo pozdravili dobri ljudje in izjemna narava

Dobrodošli na naši Planoti

Dobrodošli na naši Planoti

Kraški svet, narava, bogato društveno življenje, mir … To je le nekaj besed, s katerimi lahko na kratko opišemo Šentviško planoto, ki je zaradi ugodne lege in enakomerne razgibanosti privabila prve naseljence že v pradavnini.

Aktivnosti

Aktivnosti

Kolesarjenje, pohodništvo, tek, smučanje in tek na smučeh – vse to so aktivnosti, ki jih lahko doživimo ob bivanju na Šentviški planoti. Svež zrak, urejene poti in raznolikost terena, omogočajo popestritev prostega časa vsakomur, ne glede na starostno obdobje in kondicijsko pripravljenost. V sledi dobremu počutju in aktivnemu načinu življenja, je predvsem v poletnih mesecih na Planoti organiziranih kar nekaj dogodkov, ki dodobra pripomorejo k temu.

Zanimivosti

Zanimivosti

Vsaka vasica na Planoti v sebi skriva tako naravne, kot tudi kulturne znamenitosti. Nekatere so bolj izpostavljene in poznane, druge skrivnejše in manj opevane, a zato nič manj vredne. Na Ponikvah se nahaja edina Plečnikova sakralna mojstrovina na Primorskem – cerkev Marijinega obiskanja, pod vasjo Pečine soteska potoka Kostanjevec, na Šentviški Gori sončna ura, … Preplet zgodovine in naravnih danosti dajejo Planoti poseben pečat, ki je vreden ogleda.

Narava

Naravno lepoto Šentviške planote je moč čutiti v vseh letnih časih, na vsakem koraku. Bodisi je to vonj svežine gozda, opazovanje raznolikosti rastlinja in živalskih vrst, nepozaben prizor okoliškega hribovja v sončnem zahodu, opazovanje plesa snežink skozi okno tople hiše, … Občutka miru in svobode ne pozabi nihče – tako domačin, kot tudi človek, ki ga pot zanese v te kraje. Velika zahvala gre planotarjem, ki ohranjajo naravo tako lepo in urejeno, kot so jim jo zapustili pretekli rodovi.

Narava
Narava
Šentviška planota